Strindberg? Det är väl bara att googla..?
Tips och metoder för svenskläraren i ett nytt medielandskap
2011-11-01 15:00 – 16:30
S244
Föreläsare: Filippa Mannerheim
Innehåll
I en komplex värld där mängden information ökar explosionsartat blir förmågan att söka och värdera källor allt viktigare. Det nya medielandskapet ställer höga krav på svensklärarens undervisning. Filippa Mannerheim delar med sig av praktiska metoder till lärare som är på väg att resignera över elever som klipper och klistrar och anger Google som källa. Föreläsningen vänder sig till dig som undervisar i svenska vid gymnasiet och åk 7-9. I Filippa Mannerheims föreläsning ingår följande moment:
”Vi får inte använda Wikipedia för vår lärare… men alla gör det ändå!” – att handleda under informationssökning – hur gör man?
”Jag har skrivit allt med egna ord… nästan…” – konkreta tips på hur vi lärare med kreativa uppgifter kommer ifrån fusk och plagiat.
”En sjukt bra bok, jag grät hela tiden för den är SANN!!!” – modell för textkritisk läsning av bokmarknadens ”sanna” historier. Litteraturforskare Anette Årheims avhandling ligger till grund för modellen.
Föreläsarpresentation
Filippa Mannerheim är svensklärare och journalist och skriver bland annat artiklar för Skolverkets Kolla Källan och Skolportens forskningsmagasin. Hennes föreläsning bygger på läromedlet ”Det är bara att googla! Svenskuppgifter med källkritiskt perspektiv”, som kommer att publiceras hösten 2011.
Målgrupp
GR åk 7-9, GY
Ämnen
Svenska
Anmäl dig här! Varmt välkommen!